Blogg

Invandraren

FRÅN DET ENA
TILL DET ANDRA

BLOGG


Sidan är under uppbyggnad...

Mer text och bilder kommer snart, håll utkik.

Från Västland västerut är det översvämmat och snö

Upplandsleden etapp 15, från Västland, övernattning i Honolulukojan, till Marma. Det startade inte bra; försovning, kunde ej öppna ena bilen, kunde ej starta andra bilen, fel bil till fel parkering och turen startade senare än planerat. 


I mellandagarna gav jag mig ut på en liten vandring med två vänner. Vi vandrade drygt 6 km från Västland, i norra Uppland, till den öppna stugan Honolulukojan. Där tillbringade vi natten med att spela kortspel och tälja.... saker. Fööjande dag fortsatte vi till Marma, drygt 11 km.


Troligtvis är det en ekel led om man vandrar när det itne är snö eller översvämmat. Det var fortfarande en någorlunda enkel led, men med lite utmaningar med tanke på att leden på vissa ställen var översvämmad och man fick hoppa omkring, runtom våtmarken. Det är torlgitvis också enkalre när man ser stenar och rötter och inte tror att allt bara är enkel stig under snön. Väldigt roligt!December 2019

I Schweiz kan dimman ligga tung

Det blir inte alltid som man tänkt sig, hoppats på eller planerat... Men som en god vän säger: Att ha höga förväntningar och se fram emot något som inte blir av, det innebär bara att manhar "varit glad i onödan"; och det är alltid bra.


Långweekend i Schweiz, söder om Zürich med en kompis innehöll en hel del dimma, dimma, lite regn, dimma, lite klart väder och dimma.


Giswil - Brienz - Interlaken - Luzern - Zürich


Långa promenader i skogen, bergen, och en hel del mys vid elden i stugan som egentligen har magnifik utsikt, men som nu bjöd på... dimma.


En härlig helg för avkoppling, bortkoppling och lugn. Frisk luft, doft av våt skog och ljud från naturen.Oktober 2019

Lunsens naturreservat nära till hands

Gratis är gott, särskilt om det är egenplockade trattkantareller.

Skog, härligt sällskap och trattkantareller förgyllde helgen.


"Jag har inte gjort det här förut, kan inte skilja på olika svampar, jag har inte svampkniv och svampborste, jag tog inte med mig något att bära i...".


Bort med all tveksamhet och bara gör det! 


Det var både spännande, intressant och lärorikt att plocka svamp i helgen. Jag lärde mig lite om tattkantareller, hur man kan identifiera dem och vad man kan göra med dem. Jag lärde mig också att skilja på blåbärsris och lingonris.
Oktober 2019

Femundsmarka testar gränser


"Jag ser inget syfte med det här, jag har ingen motivation, jag ger upp". Där stannade jag och slog upp mitt tält, när de andra fortsatte mot toppen av Elgåhogna, ett av fjällen på norska sidan av Grövelsjön.


Jag är inte en sådan som avbryter något som jag verkligen har betsämt mig för, inte ens närjag tror att det kan döda mig (läs 'Abisko till Beisfjord till fots'). Dock måste man ibland lyssna till sin kropp och stanna när den inte längre vill följa med.


September 2019

Florarna bjuder på sjö, å, skog, stuga, svamp


Varför gå när man kan paddla? Eller, varför välja? Fredag efter jobbet, i princip oförberedd, bilstrul, stressad... Tur att man har vänner med positiv energi så att man ändå tar sig ut - precis det man behöver.


När man inte är helt redo och inte har tid att förbereda så kan man sova i stuga och göra det hela lite enklare.September 2019

Abisko till Beisfjord

till fots

"Jag kommer dö, men jag måste göra det.." 100 km, 5, dagar, 20 kg packning, ensam till fots, delvis oförberedd, gråtandes och  rädd men ändå redo. 


Förseningar och tågstrul till trots tog jag mig till Abisko, min första längre ensamvandring, genom skog, över bäckar, hoppandes över stenar, dalar, snötäckta berg och fascinerande landskap.


Tänk att man känner sig som mest levande när man tror att man ska dö...


Juli 2019

Gräsö skärgård

med kajak

Livet har sina motgångar, men också sina goda stunder. Efter regn kommer solsken.


Kanot, kajak, tält, mat, te, bra sällskap, sol och glada äventyrare - vad mer behövs för en lyckad midsommarhelg i Gräsö skärgård?


Att somna i sovsäcken under bar himmel är enkelt när man har vänner i tält omkring än. Att vakna mygg-/insektsbiten är inte lika roligt.Juni 2019.


Översvämmade fält

med kanot


En väns dröm kan gå i uppfylelse om vi skyndar, tiden är knapp, men om vi fångar dagen så hinner vi...


När en vän har haft en dröm i flera år, då ställer vi upp: "Happines is not real unless shared" var det en galen grabb som sa.


2 kanoter, 4 vänner, 6 h. 36 km på Olandsån som är översvämmad en kort tid om året.


Mars 2019

Färnebofjärden

med kompass

Det viktiga är inte hur vi tar oss fram - bara vi tar oss fram och kan slå läger innan mörkret faller över oss.


Sol, blåst, snö, 1 kompass, 4 vänner, 1 brasa, 1 natt.  


Vi lämnar cykel, kanot, kajak och bil för att korsa skog, våtmark, äng och förhoppningsvis inte sjö genom Färnebofjärdens nationalpark. en 
Mars 2019


Dagsutflykt till vindskydd

"Ni ska nog inte vandra ikväll, det är storm på väg". 


Det stämde: regn & storm.
Men med vindskydd & bastu i Glottern kan man ha en trevlig kväll oavsett.


En fredag efter jobbet en önskan om att komma ut - svårare än så behöver det inte vara. Det är inte alltid man har vädret på sin sida, mendå får man ställa sig på samma sida som vädret.
September 2018

Roadtrip till Norge
för vandringar

Månaden innan stannade bilen på värsta möjliga plats i en tunnel i Stockholm, överhettad och rykande. Men en roadtrip genom Norge ska den inte stoppa!


1 dålig bil vs 1 dröm om Norge.


När man som vanligt är oförberedd men ändå alltid förberedd - då ger man sig ut på roadtrip till Norge - ett land som länge varit på listan över platser att uppleva och Nordeuropas högsta berg att bestiga.Juli 2018.

Tasmanien runt

på cykel

Dramatisk bilolycka, två dödsfall, bestulen på allt och ytterligare motgångar - nu får det vara nog! Jag cyklar!


1 tjej, 1 cykel, 1 karta, 1 månad
0 erfarenhet, rostig cykel, för mycket packning men ett tydligt mål och en vilja för förändring och förbättring. 


Vi behöver inte alltid veta precis vad vi vill härnäst, men vad vi vet och vad som driver oss är det vi inte vill, och det vi vill bort ifrån...
Mars 2017


Sidan är under uppbyggnad...

Mer info och bilder kommer snart, håll utkik.

vedrana.ilic(a)live.se

Vandraren invandraren

VEDRANA