Info & Tips

Invandraren

FRÅN DET ENA
TILL DET ANDRA

Friluftsliv skapar
livsglädje och god hälsa

Urbanisering innebär att tillgången till naturen känns längre bort, men det stämmer inte. Vi har oftast en park eller ett skogsområde inom ett par km, ta vara på det.


Naturen är en rättighet, men det innebär inte att vi inte har skyldigheter.


Allemansrätten ger oss alla tillgång till naturen, att vandra, plocka bär, paddla eller promenera. Vi får njuta men inte glömma att visa hänsyn och respekt till markägaren, inte förstöra och inte störa djur och natur. Generellt gäller sunt förnuft men det finns särskilda regler och bestämmelser vid exempelvis skyddade områden eller om det är i närheten av bostads- och fritidshus. Mer om allemansrätten...


Om du inte har utrustning som krävs för att komma ut så går det bra att hyra från de flesta av STFs fjällstationer, eller så kan man sova i stuga om tält inte känns rätt. STF (Svenska turistföreningen) är en ideell organisation för dig som vill upptäcka Sverige.Tips på bra webbsidor
naturvardsverket.se . friluftsframjandet.se . svenskaturistforeningen.seNÅGRA AV NATURENS POSITIVA EFFEKTER


-   Stärker immunförsvaret

-   Stressdämpande

-   Fyller på D-vitamin

-   Ger vila och återhämtning

-   Motverkar depression

INFO & TIPS

ERFARENHET


En kortare dagsvandring i närområdet kräver knappt erfarenhet, knappast karta och kompass om det är en märkt led. Ju större utmaning, desto mer erfarenhet krävs.


KUNSKAP


Kunskap kommer med erfarenhet och man ska inte vara rädd för att ta sig ut, ett steg i taget, och lära sig därefter. I dagens läge kommer man långt med google.


KONDITION


Om man inte är förberedd är det inte en bra idé att bestiga Nordens högsta berg. Var aktiv och förberedd inför den upplevelse du som du planerar.


UTRUSTNING


Baserat på miljö kan det räcka med en liten ryggsäck, eller en stor med tält och sovsäck med. Utrustning finns att hyra i de flesta större städer och turiststationer om man inte vill köpa.


FÖRBEREDELSE


Olika upplevelse och väder kräver olika förberedelse. Se till att alltid kunna hålla dig torr, varm och ha vätska. En större utmaning kräver mer förberedelse (och någon som vet vart du är!).


VILJA


Om du har vilja och motivation så har du kommit långt. Tillräcklig kunskap skaffar du snabbt, utrustning finns att hyra, erfarenhet får du på vägen..


TIPS FRÅN STF (Svenska turistföreningen)

vedrana.ilic(a)live.se

Vandraren invandraren

VEDRANA